De beelden

Aan de westelijke oever van de IJssel in Veessen, staat nu het imposante beeld van een Basjkierse ruiter te paard op een hoge sokkel, uitkijkend over de Kozakkenhaven en de IJssel verderop. Aan de oostkant van de IJssel, in Wijhe, bevindt zich op de plek, waar in 1813 de Basjkieren hun bivak hadden opgeslagen, het beeld van generaal Alexander von Benckendorff.

De beide kunstwerken zijn vervaardigd door de Russische, in Nederland wonende, beeldhouwer Alexander Taratynov.

Basjkierse Delegatie brengt een Hommage aan beide Monumenten

Op 26 november 2021 bracht een Basjkierse delegatie uit naam van het Ministerie van Cultuur van de Republiek Bashkortostan, een bezoek aan Veessen en Wijhe en bezocht beide herinneringsmonumenten. Dit bezoek is op video vastgelegd en hiernaast te bekijken.

Met dank aan…

Dit project, bestaande uit twee beelden werd mede mogelijk gemaakt door de gemeenten Heerde en Olst-Wijhe, alsmede het Prins Bernhard Cultuurfonds (Gelderland en Overijssel) en de Provincie Overijssel, alsook diverse lokale organisaties, waaronder Museum Wijhe / de Historische Vereniging Wijhe, de Heerder Historische Vereniging, Visit Heerde en Visit Veluwe, Stichting Kozakkenveer, Gastvrij Wijhe, Visit Oost en de Slinger van Salland. Wij zijn dankbaar voor de steun van de Russische Ambassade te Den Haag en de Autonome Republiek Basjkortostan.

links: detail van de Basjkierse ruiter, rechts de verbeelding van generaal Alexander von Benckendorff

Bezoek van de Basjkierse delegatie aan Veessen en Wijhe, 26 november 2021