Alexander Taratynov

De kunstenaar

De bronzen sculptuur van de Basjkierse ruiter is vervaardigd door de Russische kunstenaar Alexander Taratynov. Hij heeft eveneens de ontwerpen gemaakt voor dit monument en het monument, dat in Wijhe op de plek van het bivak van de Basjkieren is opgericht. 

Alexander Taratynov (geb. Moskou 1956) is, na het Kunstlyceum Moskou (1967-1974) opgeleid aan de Surikov Kunstacademie in Moskou (1975-1981). Hij is lid van de Associatie van Russische Kunstenaars en van de Grekov Studio, het instituut waaraan de Russische overheid van oudsher opdrachten voor het vervaardigen van monumenten verstrekt. Alexander Taratynov woont inmiddels al enkele decennia in Maastricht. In 2007 verkreeg hij de bijzonder eervolle benoeming tot corresponderend lid van de Academie voor de Schone Kunsten van de Russische Federatie (Moskou), waarvan hij tevens de zilveren medaille ontving. Ook ontving hij de bronzen medaille van Serre di Rappolano (Italië).

Beelden van Alexander Taratynov staan eveneens onder meer bij het Tsaar Peterhuisje in Zaandam (borstbeelden van Tsaar Peter de Grote en Anna Paulowna), in het Aldenhofpark in Maastricht (D’Artagnan), op het Anna Paulownaplein in Den Haag (Anna Paulowna) en op het Sluisplein in Anna Paulowna (Anna te Paard). Hij verkreeg landelijke bekendheid door de beeldengroep geïnspireerd op de Nachtwacht (in samenwerking met Mikhail Dronov) op het Rembrandtplein in 2006. Zij sculpturen zijn eveneens te vinden in o.a. Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Letland, Montenegro en vanzelfsprekend Rusland.

In 2007 heeft Alexander Tarantynov een tentoonstelling in het kader van de serie ‘Proeftuin Amsterdam’ in Museum Geelvinck gehad (samengesteld door Grael Art Gallery), alsook zijn beelden van hem te zien geweest in deze serie in 2008 (in samenwerking met Galerie Noordeinde). Tot en met 2015 hebben beelden van hem de tuin van het Geelvinck Hinlopen Huis gesierd. 

De Nachtwacht in 3D op het Rembrandtplein in Amsterdam
De Nachtwacht in 3D op het Rembrandtplein in Amsterdam
Kat-Taratynov-kozak
De kater
Alexander Taratynov met zijn vrouw Katja en twee dochters.
Alexander Taratynov met zijn vrouw Katja en twee dochters.
Alexander Taratynov & Alexander von Benckendorff, Wijhe, November 2021