Alexander Taratynov

De kunstenaar

De bronzen sculpturen van de Basjkierse ruiter en van Alexander von Benckendorff zijn vervaardigd door de in Nederland wonende Russische kunstenaar Alexander Taratynov. Hij heeft eveneens de ontwerpen gemaakt voor de monumenten in Wijhe en Veessen. 

Alexander Taratynov (geb. Moskou 1956) is, na het Kunstlyceum Moskou (1967-1974) opgeleid aan de Surikov Kunstacademie in Moskou (1975-1981). Hij is lid van de Associatie van Russische Kunstenaars en van de Grekov Studio, het instituut waaraan de Russische overheid van oudsher opdrachten voor het vervaardigen van monumenten verstrekt. Alexander Taratynov woont inmiddels al sedert de jaren ’90 in Nederland. Aanvankelijk kwam hij naar Amsterdam met een studiebeurs. In 1997 ontwierp hij de munt van tien gulden. In het zelfde jaar werd zijn ‘Buste van Anna Paulowna’ in Zaandam geplaatst, in 1999 gevolgd door de sculptuur van de zittende Anna Paulowna in Den Haag. In 2000 verhuisde hij naar Maastricht. In dat jaar werden beelden van hem geplaatst in de tuinen van Kasteel Neercanne. In 2003 gevolgd door het standbeeld van d’Artagnan in Maastricht. In 2007 verkreeg hij de bijzonder eervolle benoeming tot corresponderend lid van de Academie voor de Schone Kunsten van de Russische Federatie (Moskou), waarvan hij tevens de zilveren medaille ontving. Ook ontving hij de bronzen medaille van Serre di Rappolano (Italië).

Sculpturen van Alexander Taratynov staan onder meer bij het Tsaar Peterhuisje in Zaandam (borstbeelden van Tsaar Peter de Grote en Anna Paulowna), in het Aldenhofpark in Maastricht (D’Artagnan), op het Anna Paulownaplein in Den Haag (Anna Paulowna) en op het Sluisplein in Anna Paulowna (Anna te Paard). Hij verkreeg landelijke bekendheid door de beeldengroep geïnspireerd op de Nachtwacht (in samenwerking met Mikhail Dronov) op het Rembrandtplein in 2006. Zijn sculpturen zijn eveneens te vinden in o.a. Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Letland, Montenegro en Rusland.

In 2007 heeft Alexander Tarantynov een tentoonstelling in het kader van de serie ‘Proeftuin Amsterdam’ in Museum Geelvinck gehad (samengesteld door Grael Art Gallery), alsook zijn beelden van hem te zien geweest in deze serie in 2008 (in samenwerking met Galerie Noordeinde). Tot en met 2015 hebben beelden van hem de tuin van het Geelvinck Hinlopen Huis (Amsterdam) gesierd. 

In 2015 betrok Taratynov met zijn gezin Kasteel Strijthagen bij Landgraaf. Het kasteel wordt het eerst vermeld in 1020 en nauw verbonden aan de watermolen (water heritage). Het kunstenaarsechtpaar Alexander en Katja Taratynov ontwikkelden op het inmiddels door hen gerestaureerde kasteel en bijgebouwen het project ‘ArtLand’. In verschillende expositieruimten zijn werken van beiden, alsmede van hun ouders en hun inmiddels aan de Maastrichtse kunstacademie afgestudeerde dochter, te bezichtigen. De tuin is omgetoverd tot een paradijselijke beeldentuin. Sedert zomer 2022 vinden er eveneens concerten plaats op de door Museum Geelvinck in bruikleen geplaatste vleugel en fortepiano carré. Een bezoek aan ArtLand – overnachten is eveneens mogelijk – is alleszins de moeite waard! Op Kasteel Strijthagen heeft het gezin Taratynov sedert voorjaar 2022 enkele vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen.

Taratynov laat zijn bronzen sculpturen gieten door Steyls-Art. Ook zijn ruiterbeeld in Veessen en zijn impressie van Alexander von Benckendorff in Wijhe zijn door Steyls-Art in brons gegoten.

De Nachtwacht in 3D op het Rembrandtplein in Amsterdam
De Nachtwacht in 3D op het Rembrandtplein in Amsterdam
Kat-Taratynov-kozak
De kater
Alexander Taratynov met zijn vrouw Katja en twee dochters.
Alexander Taratynov met zijn vrouw Katja en twee dochters.
Alexander Taratynov & Alexander von Benckendorff, Wijhe, November 2021